Inštitut REHATOPIA

 

Smo inštitut, ki si prizadeva znanje na področju terapije in aktivnosti s pomočjo živali predati naprej. Ustvarili smo programe, ki bodo kmetijam zagotavljale drugačno rabo svojih živali. Delo na kmetijah s pomočjo živali je postalo ugledna pot dohodka za kmetije v večjem delu zahodne Evrope, zdaj mora še pri nas.

Programi Inštituta REHATOPIA so namenjeni vsem, ki imajo veliko srce za živali in želijo pomagati drugim. Izjemno zanimivi izobraževalni programi z veliko praktičnega prikaza in novih idej za delo z vašimi živalmi vas ne bodo pustili ravnodušne. Naučili se boste boljšega razumevanja fizičnih in vedenjskih potreb živali, krepitev vezi človek-žival in dobili podroben pogled v specifične skupine ljudi kot so otroci, mladostniki, starostniki, ljudje s posebnimi potrebami in ljudje z vedenjskimi motnjami. Naše izobraževanje temelji na treh vrednotah: zaupanje, uspeh in priročnost.

Radi bi bili glasnik za tiste, ki terapije in aktivnosti z živalmi potrebujejo.

Znano je, da se po terapiji s pomočjo živali ljudje bolje odzivajo na zdravila, krvni pritisk in ritem srca se umirita, nastopi vsesplošno boljše počutje. 

Očitno izboljšanje se pokaže pri
-       ljudeh z nevrološkimi obolenji, kot so po kapi ali Parkinsova bolezen
-       ljudeh z obolenji srčnega sistema, kot je srčni infarkt
-       ostarelih ljudeh s starostnimi boleznimi, kot so demenca ali Alzheimerjeva bolezen
-       ljudeh z govornimi in gibalnimi motnjami
-       otrocih, ki so gibalno ovirani
-       otrocih s psihičnimi težavami
-       otrocih z vedenjskimi motnjami
-       ljudeh z depresijami
-       ljudeh s kroničnimi bolečinami
-       ljudeh z rehabilitacijo po nesreči
-       odvisnikih

Idejna pobudnica Inštituta REHATOPIA je Anita Pertoci, velika ljubiteljica živali. Pravi, da so vse živali v njenem življenju našle njo in ne obratno. Neverbalna govorica živali in njihova privlačnost sta v njej vzbujali radovednost. Kot učiteljica jahanja je že pred 20 leti dobro spoznala, kako čudežno delujejo živali na nas, če si le dovolimo. Več kot 10 let kasneje je končala študij Terapije s pomočjo živali na Dunajski Veterinarski fakulteti v sodelovanju z organizacijo TIERE ALS THERAPIE in pridobila licenco strokovnjaka za terapijo s pomočjo živali Evropske zveze za terapijo s pomočjo živali ESAAT. 
Njena velika želja je, da mladim v Sloveniji ne bi bilo potrebno po zanje na tem področju hoditi v tujino, ampak bi se tudi v Sloveniji vzpostavil enoten učni program za strokovnjake za terapijo s pomočjo živali na naših fakultetah ter da se ta dejavnost kot poklic zakonsko uredi tudi pri nas.
Anita je s svojo psičko Elli aktivna v Vzgojno izobraževalnem zavodu Veržej in pri organizaciji Lebenhilfe v Bad Radkersburgu. Obiskujeta tudi vrtce, šole in domove starostnikov v upanju, da za to plemenito delo navdušita čim več ljubiteljev živali.